Bejelentés


Hajhullás információs oldal A hajhullásról mi mindent tudunk!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

A hajhullás típusai

A hajhullásnak számosa típusa különböztethető meg egymástól. A jelentkező különbségek annak is köszönhetőek, hogy a különböző hajvesztési formák hátterében más és más okok húzódnak meg. Ezek a különböző okok különböző tüneteket produkálnak.

Formailag három típust különböztetünk meg hajhullás esetén: diffúz, foltos és hegesedő hajhullás.


Diffúz hajhullás

A diffúz hajhullást más néven hajritkulásnak is nevezik, mert ebben az esetben egyenletesen kezd el hullani a haj az egész fejbőrről. Gyűjtő fogalom, mert számos ok állhat a kialakulásának a hátterében, így többféle hajhullás típus is beletartozik a hajvesztés ezen kategóriájába. Általában visszafordítható hajvesztés típust takar, mely a kiváltó okok megszüntetése után megszűnik. A hajritkulás azért következik be, mert több hajszál hullik ki, mint amennyi visszanő. A diffúz hajhullás kialakulhat különböző betegségek kísérő tüneteként, vagy akár gyógyszerek mellékhatásaként is. De a helytelen táplálkozás módok vagy diéták következtében kialakuló vitamin vagy ásványi anyag hiány, vagy a nagyobb mennyiségű vérvesztés következtében jelentkező vashiány is előidézheti kialakulását.


Foltos hajhullás

Foltos hajhullás esetén már más a helyzet, hiszen itt kisebb, vagy nagyobb hajhiányos foltok alakulnak ki, míg a fejbőr többi részén változatlan marad a hajsűrűség. Esetenként a foltok idővel összefolynak és a folyamat eredményeként teljes kopaszság alakul ki. Minél nagyobb területeket érint a megbetegedés, annál kisebb a gyógyulási esély. Mivel a hajhagymák foltos hajhullás esetén nem pusztulnak el, csupán felfüggesztik működésüket az érintett területeken, ezért a haj újranövekedése sok esetben bekövetkezik. Természetesen minél kisebb a hajhiányos terület, a regenerálódásra annál nagyobb esély van. Ez a hajhullás típust autoimmun folyamatok eredményének tekintik, mely során az egyén szervezete megtámadja a saját hajhagymáit. Az egyensúly helyreállásával azonban véget érhet ez a romboló folyamat. Nőknél, férfiaknál, gyermekeknél és idős korban egyaránt kialakulhat. Orvosi elnevezése: alopecia areata.


Hegesedő hajhullás

A hegesedő hajhullás általában a fejbőr fertőzéses megbetegedései (gombás, vírusos, bakteriális) vagy különböző autoimmun betegségek (pseudopelade broque, lupus) következtében alakul ki. Csakúgy, mint az előző hajhullás típusok, bármely nemnél és bármely életkorban kialakulhat. Orvosi elnevezése a cicatricial alopecia. Abban az esetben, ha kialakult, már késő bármilyen hajhullás elleni kezelést alkalmazni, ugyanis a hajhagymák elpusztulását okozza. A gyulladásos fejbőr esetén, ugyanis ha hegesedéssel gyógyul a bőr, az a hajhagymák tartós sérülését, károsodását vagy elpusztulását is előidézheti.

A hajvesztés végső kimenetele szempontjából is három hajhullás típust különböztetünk meg: veleszületett, átmeneti és vissza nem fordítható hajhullás.


Genetikai eredetű hajhullás, kopaszodás


Nagyon ritka esetekben előfordul, hogy már gyermek korban kezdetét veszi a hajhullás, vagy már esetlegesen úgy is születik egy gyermek, hogy hiányoznak a hajhagymái.

Átmeneti hajhullás

Általában valamilyen megbetegedés vagy mechanikai ok húzódik meg az átmeneti hajhullás hátterében. A kiváltó okok megszüntetése után a haj visszanő és maradéktalanul regenerálódik a hajkorona. Ilyen betegség lehet a pajzsmirigy alul vagy túlműködése, fogászati, nőgyógyászati gócok, vashiány, hormonális megbetegedések, fertőzések, toxikus hatások, autoimmun megbetegedések...stb.
Átmeneti hajhullás típus a diffúz és foltos hajhullás. A foltos hajhullás lehet totális vagy univerzális.

Irreverzibilis hajhullás

Vissza nem fordítható, végleges hajvesztés típus, mely általában fejbőrbetegségek miatt alakul ki, következtében gyulladásos folyamatok alakulnak ki a fejbőrön. Ebbe a kategóriába tartozik a hegesedő hajhullás is.

Hormonális eredetű hajhullás

Genetikai eredetű a legtöbb esetben, mert a hajhagymák a férfi hormonokkal szembeni érzékenységük miatt fokozatosan elsorvadnak. A folyamat van akinél már tinédzserkorban kezdetét veszi, másoknál a kor előrehaladtával indulnak el a szervezetben olyan folyamatok, melyek elősegítik ennek az öröklött jellemzőnek a megjelenését. Férfiak esetében a kopaszodás a homloknál veszi kezdetét, a hajvonal fokozatosan hátracsúszik. Van olyan, akiknél ezzel a folyamattal párhuzamosan a fejtetőn is el kezd ritkulni a haj. A hajhagymák DHT hormonnal szembeni érzékenységéből fakadóan indul be a hajritkulás. Nők esetén már más a helyzet hiszen nálunk a fejtetőn indul el a hajhullás, a férfiakkal ellentétben azonban a hajvonal elől változatlan marad. Fontos megjegyezni, hogy a gyengébb nem tagjai sokkal nehezebben dolgozzák fel a hajhullás tényét, mert az ő esetükben a szép és dús haj a csábítás egyik eszközeként is funkcionál. A mai kor szépségideáljának egyik kiemelkedő összetevője az egészséges, ápolt és jó minőségű hajkorona.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!